Startpagina Fruit

Druivenrassen én de economie veiligstellen voor de toekomst

Klimaatverandering en het ambitieuze doel van de EU met de Green Deal: het Julius Kühn-Institut (JKI) Instituut voor druivenveredeling Geilweilerhof richt zich op het kweken van nieuwe cultivars met een hoge resistentie tegen ziektes, met weersgerelateerde stressfactoren en ook met een hoge wijnkwaliteit.

Velen kennen de typische druivensoorten, zoals Chardonnay, Pinot Noir en Merlot. In de Pfalz-streek zijn vooral de Rieslingdruiven belangrijk, maar ook Pinot Blanc en Pinot Noir. “De economie is ook deels gebaseerd op wijnen die van deze druiven gemaakt zijn”, vertelt professor Reinhard Töpfer, die werkzaam is aan het JKI. “Maar er komen nog wel wat uitdagingen aan. Zo heeft de EU een impact met de Green Deal. Alle cultivars zijn gevoelig voor ziekten zoals valse meeldauw en botrytis. Tegen 2030 wil de EU het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Fruit

Wetenschappers zoeken natuurlijke microben om aardbeiplanten te versterken  

Fruit Aardbeien zijn meer dan fruit, bladeren en wortels. Ze hebben een natuurlijk netwerk van microben. Noem het gerust holisme voor planten. “Binnen die dynamiek zoeken we natuurlijke microbencocktails om aardbeiplanten gezond te houden”, aldus onderzoekers van KU Leuven. “Daarvoor bestuderen we aardbeiplantjes en hun netwerken.”
Meer artikelen bekijken